Kör rally

Last modified date

Rally är en mycket populär motorsport i Sverige både för motorintresserade och för publiken som flockas till tävlingar och evenemang. Rallyförare kör vanliga bilar som exempelvis Honda, Nissan eller Peugot som modifierats. Det innebär att rally är en tillgänglig motorsport för motorintresserade att syssla med eftersom bilarna inte är alltför dyra. I och med att rallykulturen vuxit sig allt större i vårt avlånga land har möjligheten att börja köra rally ökat avsevärt oavsett var du bor.

Rallybilar

För att köra rally behöver du givetvis en bil. För den som är i början av sin rallykarriär finns möjligheten att hitta en begagnad bil som kommer att utgöra basen för din blivande rallybil. Om du har tur kan du köpa en begagnad rallybil som du kan börja köra med direkt. Det är inte köpet av själva bilen som kostar mest utan det är uppgraderingarna till bilen som är dyrast. När du väljer bil är det viktigt att den är lätt att hitta delar till och att delarna är billiga, samt att den är enkel att reparera och har minimalt med elektronik. Det är inte ovanligt att en rallybil behöver fixas efter tävlingar och du kommer att spara en hel del pengar om de delar du behöver är lätta att hitta och inte kostar allt för mycket.

Landsvägar

Rally är en motorsport där man inte tävlar på en racerbana utan kör mellan stationer som placerats ut med jämna mellanrum. Man tävlar på både privat och allmän mark och kör så kallade landsvägslopp samt etapplopp. Rally handlar mycket om förarens skicklighet och hur duktig kartläsaren är. Intresset för rally är stort ute i landet och det är ganska vanligt att motorintresserade som bor på landsbygden också är aktiva inom rallysporten. Att jobba med maskiner är också en vanlig syssla på landsbygden, vilket inkluderar vedhantering. För att göra din vedhantering både snabbare och effektivare erbjuder Kellfri ett bra urval av maskiner till överkomliga priser. Du kan välja mellan exempelvis en eldriven vedkombi, traktordriven vedklyv eller vedklipp PTO som kommer att göra din vedhantering lättare. Hos Kellfri finns även ett stort urval av maskiner och tillbehör för skogsarbete som till exempel skogsvagn med grip, timmersax eller snökedja för din traktor. Kellfri har valt ut produkter som är funktionella, säkra, pålitliga och av god kvalitet.

Utrustning

När du tävlar i rally är det den förare som är snabbast i mål som vinner. Vägen som körs är självklart avstängd för allmänheten av säkerhetsskäl. Själva tävlingsmomentet i rally körs på kurviga grusvägar medan transportsträckorna sker på vanliga vägar i vanlig trafik. Säkerhetskrav gäller även för förarens bil och utrustning. En rallybil ska vara utrustad med en säkerhetsbur och föraren måste ha ett fyrpunktsbälte (minst). Rallyföraren själv måste ha en hjälm och brandsäkra kläder, handskar och skor.

Olika klasser

Rallybilar delas in i olika klasser inför tävlingar. Motorsvaga bilar har sin klass och specialbyggda bilar med acceleration (som ett jetflyg) har sin klass. En annan klasskillnad är om bilen drivs på två eller fyra hjul. I rallytävlingar har kartläsaren en mycket viktig funktion. I elitlopp kan det vara avgörande hur duktig kartläsaren är. Kartläsarens jobb är att lotsa föraren under tävlingen samt hålla reda på tider. Funktionärerna under en rallytävling har också en viktig funktion eftersom de ser till att tider noteras korrekt samt att säkerheten följs. Även publikens säkerhet är viktig och det finns därför klara regler om var de får befinna sig.

kalle