Att välja mellan ny eller begagnad bil

Last modified date

När du ska köpa en ny bil står du inför några val. Det första är om du ska köpa en ny eller en begagnad bil. Oavsett om du ska köpa en ny eller begagnad bil har Holmgrens Bil både och i sitt sortiment. Där kan du även välja bland flera olika bilmodeller. Du kan alltid åka dit och boka en provkörning av en bil som du är intresserad av. Både begagnade och nya bilar har sina fördelar och nackdelar. För att veta vad du ska köpa bör du ställa dessa mot varandra. Ditt behov spelar också stor roll i vad som passar just dig bäst.

Det är tryggt att köpa en ny bil

Att köpa en ny bil har flera fördelar. Den största fördelen är att bilen har garantier om något mot förmodan skulle gå sönder, så kallad nybilsgaranti. Den garantin är minst två år. Eftersom det är garanti på en ny bil är det ett tryggare köp. En annan fördel är att du själv kan välja vad du vill ha för klädsel, utrustning och färg på bilen. Du väljer allt efter eget tycke och smak. Ofta finns det något kampanjerbjudande som du kan ta del av som exempelvis fri service hela första året. En ny bil behöver heller inte besiktas lika ofta. Första besiktningen är 36 månader efter att bilen togs i bruk. Andra besiktningen är sedan efter 24 månader, vilket är väldigt bekvämt och skönt. En annan fördel är att försäkringen brukar vara billigare. Nackdelen med att köpa ny bil är värdeminskningen. Bilen tappar cirka 25-30 procent direkt när du börjar köra med den. En bil kan halvera sitt värde på tre år. Det kan även vara lång leveranstid på nya bilar.

Begagnade bilar är prisvärda

En stor fördel med att köpa en begagnad bil är priset. Det är någon annan som har tagit smällen med värdeminskningen. Du kan även få en fullutrustad bil till ett väldigt bra pris. Både sommar- och vinterdäck brukar även ingå i köpet, vilket kostar en hel del att köpa nytt. Om du vårdar bilen som du köper kan du sedan kanske sälja bilen utan att förlora nämnvärt mycket pengar, vilket är en fördel. Men allt beror på årsmodell, märke och skicket på bilen. Det går att göra trygga köp av begagnade bilar om du gör köpet via en bilhandlare. En nackdel med en begagnad bil är att det ofta är höga servicekostnader om den har gått många mil. Äldre bilar har också större risk att drabbas av rostskador som kostar en del att laga. Om du köper bilen privat finns det tyvärr en risk att bli lurad. Om du köper den privat är det viktigt att du verkligen kontrollerar bilen ordentligt innan du slår till.

kalle