Sköta bilen på fritiden

Last modified date

Som bilägare kan man välja att lägga mer eller mindre tid på bilen. Vissa har bilar som ett stort fritidsintresse och då lägger man ofta ner mer tid på den än om man bara använder den som ett transportmedel. Men vad kan man göra med bilen på fritiden mer än att bara köra den?

Tvätt av bilen

Alla bilar behöver tvättas då och då. Många tvättar bilen på sommaren när det är varmt och skönt ute men sanningen är att bilen i regel behöver tvättas än oftare på vintern. Det beror helt enkelt på att saltet som läggs på vägarna inte är speciellt skonsamt mot bilens lack eller metallen på bilen. Saltet leder till rost som sedan måste repareras. Man kan antingen göra det lätt för sig och köra bilen till en automattvätt som gör den ren, eller så använder man svamp och högtryckstvätt för att göra bilen ren. Handtvätten är i regel mer skonsam och det är ett sätt att ge bilen lite extra uppmärksamhet.

Kontroll av bilens vätskor

Förutom bensin, diesel eller annat drivmedel finns det också andra vätskor i bilen som kan behöva fyllas på med jämna mellanrum. Bromsvätska och styrservoolja behöver man i regel inte fylla på så ofta utan det görs vid service. När det gäller motorolja, kylarvätska och spolarvätska får man dock hålla koll. Kylarvätskan måste klara ett antal minusgrader under vintern och den skyddar också motorn från att rosta. Motoroljan smörjer motorn och nivån kollas enkelt med bilens oljesticka. Spolarvätskan är inte nödvändig men den behövs för att man ska kunna göra rent bilens rutor. Speciellt viktigt blir det under vintern.

Fylla på luft i däcken

Bilen har fyra däck som är fyllda med luft. Luften kan gå ur däcken. Ibland beror det på en punktering, andra gånger handlar det bara om att däcken läcker lite. Det är alltid bra att se över lufttrycket i däcken med jämna mellanrum. Kolla också över hjulbultarna så att de verkligen sitter som de ska och med rätt moment.

Mindre reparationer

Som bilintresserad kan man också ägna sin fritid åt att göra mindre reparationer på bilen. Kanske är det en liten rostskada som ska lagas, en skuv som lossnat eller något helt annat? Många reparationer är lätta att göra, speciellt om man kan lite om bilar.

ivadmin