Bilar och körning som hobby

Last modified date

Det finns många saker man kan ha som hobby. Bilar och körning är bara två av dem. Inom bilområdet kan man antingen gilla veteranbilar, moderna bilar eller att reparera bilar. Man kan också gilla körning, antingen till vardags eller snabbare på bana.

Körkort krävs för körning

Överlag krävs det att man har körkort för att man ska få köra bil. Det finns dock vissa undantag, till exempel inom vissa bilsporter. Hos Transportstyrelsen kan man läsa mer om hur man tar körkort och vad som krävs för att man ska bli godkänd på de prov som måste genomgås. Körkort finns också med flera olika behörigheter. Det är till exempel som så att man inte får köra stor lastbil på samma körkort som man kör vanlig bil.

Viljan att köra fort

Om man vill köra fort kan man göra det på banor runt om i landet. På motorvägar är hastighetsgränsen i regel max 110 kilometer i timmen, men på en bana får man köra fortare än så. Om man kör för fort ute på de vanliga vägarna finns det en risk att man krockar, att man får böter eller att man blir av med körkortet.

Att ha bilar som hobby

Bilar och motorer kan vara en relativt dyr hobby och det bör man vara medveten om redan när man ger sig in i bilvärlden. Om man verkligen vill satsa på bilreparationer eller biltävlingar finns det dock också pengar att tjäna. Inom bilsport kan man bli sponsrad och i större tävlingar finns det också pengar att vinna. Köper man in billiga bilar och reparerar dem kan man också tjäna pengar när man säljer dem.

ivadmin