Lant- och skogsbruksmaskiner för motorintresserade

Last modified date

Som motorintresserad kanske du ägnar en stor del av din fritid åt att meka med och lära dig mer om bilar, skogs- och lantbruksmaskiner. Att ha goda kunskaper inom fordonsteknik kan vara en bra tillgång, både karriärmässigt och för att spara pengar när du driver ett lantbruk. Med bra maskiner på gården finns det goda möjligheter att få dem att hålla länge, särskilt om du ständigt underhåller och reparerar dem.

För att hitta en stor mängd lantbruksmaskiner att meka med kan du besöka Blinto, som har många auktioner för begagnade traktorer, lastmaskiner och andra lantbruksmaskiner. Blinto har satsat på att ge begagnade lantbruksmaskiner och nyttofordon en längre livslängd. De erbjuder köpare och säljare möjligheten att träffas via en fullständig nätauktionstjänst, som med modern teknik förmedlar försäljning.

 

Motorintresse på fritiden

När du äger bilar och lantbruksmaskiner kanske du vill lägga ner en stor del av din fritid på att sköta om dem och lära dig mer om hur de fungerar. Du kan tvätta bilarna och hålla dem snygga, samt avlägsna salt som annars kan leda till rostbildning. Det finns vätskor i bilen som kan behöva fyllas på regelbundet, som spolarvätska, kylarvätska och motorolja. Kylarvätskan behöver kunna klara av minusgrader vintertid och har också funktionen att skydda motorn från rost. Spolarvätskan gör rent bilens rutor medan motoroljan håller motorn smord och välfungerande.

Verkstad för gamla lantbruksmaskiner

Att ha god kunskap om hur lantbruksmaskiner fungerar är viktigt om vi ska kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle. Förr i tiden hade varje by en smedja, men numera är det inte så många som kan sköta om äldre lantbruksmaskiner. I Västra Värlinge ligger en verkstad som sköts av Arne Burehed och Arne Ekstrand. De lagar här trasiga traktorer, fixar gamla bilmotorer och svetsar ihop äldre lantbruksmaskiner. De kan ta hand om alla sorters lantbruksmaskiner som saknar dator, men har med tiden fått allt färre jobb.

Lär dig mer om lantbruksmaskiner

För att lära dig mer om motorerna och andra funktioner hos lantbruksmaskiner kan du besöka Kullabygdens lantbruksmuseum som ligger i Jonstorp. Här finns en av de största samlingarna av lantbruksmaskiner i Sverige. Museet drivs av Fredrik Zackow som har haft ett stort intresse för maskinerna sedan han var barn på sina föräldrars gård. Där stod en traktor som Fredrik Zackows farfar köpt år 1955. Han lyckades tillsammans med sin pappa få igång den gamla traktorn.

Sedan dess har han lagt ner otaliga timmar på renovering och hopsamling. Ett av hans största projekt var när han återställde en ångmaskin. Den tog 200 timmar att renovera och sätta ihop. På museet finns allt som hör till lant- och skogsbruk. Här kan du hitta runt åttio traktorer, tröskor, självbindare och mycket annat.

kalle